Tromsø, Lofoty

Posted by in Nezařazené

Cesta za polární září

Oblast Tromsø nás přivítala deštivým počasím, které se střídalo se silným větrem celý první den. Věnovali jsme ho prohlídce města Tromsø, od kterého jsme čekali něco víc. Celkový dojem dokáže snadno pokazit počasí. Město jsme si prošli, udělali pár fotek a dokoupili zásoby. Fanouškovi se líbilo, jak mají podzemí města protkané tunely, čímž je velká část dopravy svedená mimo centrum. Křižovatky pod zemí mají řešeny kruhovými objezdy.

Město nás příliš nenadchlo a tak jsme přejeli na ostrov Kvaløya. Tři dny jsme strávili na tomto ostrově a projeli a prošli ho doslova křížem krážem. Oblast kolem města Tromsø je známá především pro svoji ideální polohu pro pozorování polární záře. A polární záře je právě to, co nás táhlo tak daleko na sever. Počasí v pátek se umoudřilo a vyjasnilo se. Zaparkovali jsme u jezera, nabalili na sebe dostatečný počet vrstev, abychom mohli stát půl noci venku. Jak se začalo stmívat, přijel Bjørn Jørgensen, který se profesionálně zabývá focením polární záře. Dali se s Fandou do řeči. Přišel do auta a celý rozjařený mi vypráví, co mu všechno Bjørn poradil a najednou se otočí na oblohu a říká: “ Ty vole, já ji vidím!“  Oba jsme hned vylítli z auta a jen zírali na oblohu.  Vidět polární záři na vlastní oči – to je nádhera. Od té doby (od 21:30)  jsme už čekali a vyhlíželi další, které byly i větší a měnící se. Jak jsme čekali na nejtmavší část noci (kolem 1 ráno), začali nám oblohu zakrývat mraky. Nakonec Fanda vyfotil jenom několik fotek, když na nás záře na chvíli vykoukla z mraků. Než jsme šli spát, řekli jsme si, že to nebylo naposledy, co jsme tento krásný úkaz pozorovali.

Předpověď počasí pro tuto oblast se zhoršila, tak jsme se rozhodli jet směrem Narvik a Lofoty. Projíždíme Lofotami, procházíme se po plážích, kopcích s nádhernými výhledy a projíždíme se na kolech. Všechny zážitky jsou umocněny parádním slunečným počasím. Také se nám podařilo prohlédnout si Lofotr Viking Museum zcela zdarma (omylem, na pokladně zrovna nikdo nebyl). Na parkovišti u pláže Haukland jsme uviděli mladý český pár, který jsme potkali již dříve ve Švédsku. Dali nám několik tipů na výlety po Lofotech a jak jsme si povídali, rozhodli jsme se, že na pláži společně zakempíme. Večer jsme popili, povídali, hřáli se u ohně  a hlavně se nám na bezmračném nebi objevila polární záře. A tak Fanda s Miroslavem fotili a já s Uršulou jsme přihlíželi té nádheře. Druhý den jsme se rozloučili a my jsme se na dvě noci ubytovali ve Villa Ballstad, pereme, vaříme, spíme na posteli, sprchujeme se, blogujeme a relaxujeme.